I helgen åkte fyra av oss till en liten by belägen strax söder om Florens, en tre timmars bussresa från Rom. Jag fick utstå kritik för att jag valde att åka med en senare buss än de andra eftersom jag inte ville missa min morgonföreläsning. Jag kompenserades dock med en exklusiv vy av den toskanska solnedgången och chansen att i lugn och ro ta mig an en rejäl klump till kurslitteratur. 
 
Luften var renare än Roms och gatorna var stilla i den medeltidsinspirerade 'staden' som inte verkade ha en enda traditionell butikskedja. Allt var gjort i sten och inget var rakt eller strukturerat byggt, på ett pittoreskt och mysigt sätt. Mitt i staden fanns ett enormt, ovalt torg i form av en grop. Hela orten verkade vara byggd på kullar eftersom vi konstant gick i antingen uppförs- eller nedförsbacke. Vi såg inte heller en enda uteservering med ett bord som inte stod snett.
 
På lördagen tog vi oss upp i Torre del Mangia efter att vi köpt biljetter som bara såldes till människor som garanterade att de inte var gravida, klaustrofobiska, hade dålig kondition eller blev yra lätt. Efter att vi krupit uppför de 50 första trappstegen var vi tvungna att lämna ifrån oss våra väskor för att få plats i de resterande stenspiraltrapporna bestånde av 400 ytterligare trappsteg. 
 
Vyn var magnifik, tror jag. Det var omöjligt att avgöra då min syn blockerades av hår, halsduk och till och med kappan som blåste rakt i ansiktet på mig. Vi hade i alla fall väldigt kul i den där halvorkanen (som för övrigt svepte med sig innehållet i mina fickor och lät dem regna ut över staden och förvandla mig till en ofrivillig nedskräpare.)
 
Förutom att uppsöka platser med imponerande vyer besökte vi en botanisk trädgård, en rad vintagebutiker, caféer, museér och Duomo-katedralen. Om kvällarna lagade vi pasta med mycket ost och åt stadens traditionsenliga mandelkakor. Vi förvånades också över hur duktiga grannarna var på att hålla igång om nätterna med inspirerande och högljudda fester. 
 
Från vårt fönster.
Torre del Mangia.
Utsikten från tornet.
Utsikt från Duomo, över Torre del Mangia och det ovala torget.
Libreria del Piccolomini, ett konstmuseum beläget inuti katedralen.